Search
Close this search box.
alykello-garmin-venu-vivoactive-toimittajatestasi

Ystäväni sai äly­kellon kuulosta­maan tyttöjen jutulta

Olin katsellut niitä työpaikan kahvipöydässä sporttisten miesten ranteissa. Jämäköitä, miehekkäitä älykelloja, joita kantaa aiheesta omaa kieltänsä puhuva sisäpiiri.

Eräällä viikon­loppu­valmennuksella ystävättäreni alkoi esitellä väliajalla omaa älykelloaan. Hänen rannettaan koristi siro valkoinen Garmin Vivoactive, ei siis mikään miehekäs sporttimöhkäle.

Hän avasi kännykästään älykellon oman sovelluksen, joka kertoi kellon hakemaa tietoa ymmärrettävässä muodossa.

Tiedä menkkasi

”Tämä näyttää tarkkaan myös kuukautiskierron, missä vaiheessa mennään”, ystäväni sanoi esitellen kellon käyttöliittymää.

Seurueemme miehillä näytti menevän sumpit väärään kurkkuun, mutta ystävälleni aiheesta puhuminen vaikutti olevan maailman luonnollisin asia.

Follikulaarivaihe, ovulaatio, luteaalivaihe… kaikille kierron vaiheille sovellus kertoi selitykset ja suositteli, miten kehoa kannattaa kunakin ajanjaksona huomioida.

Tässähän tulee uutta tietoa.

Sovellukseen syötetään tiedot kuukautisista, jonka perusteella ohjelma antaa suosituksia ja tekee ennustuksia. Se esimerkiksi ilmoittaa muutamaa päivää aikaisemmin kuukautisten alkamisesta. Kuinka kätevää!

Myös seuranta helpottuu, sillä applikaatiosta tiedot ovat tallessa pidemmältäkin ajanjaksolla. Ei siis enää jatkossa epävarmoja arvauksia lääkärin vastaanotolla, vaan raudanlujaa dataa suoraan kellosta. 

Torju stressi ja nuku paremmin

Älykellon myötä ystäväni oli alkanut kiinnittää huomiota unen laatuun. Hän tiesi tasan tarkkaan, paljonko sitä tarvitaan ja etenkin, millaista sen pitää olla. 

Aloin kelloa katsellessani ymmärtää, miksi. Kello kertoi paitsi yöunien pituuden, se eritteli myös kevyen, syvän ja REM-unen määrän. 

Body Battery -arvo 0 – 100 kertoo, tuliko yöllä palauduttua.

”Stressitasot kertovat, miten paljon sinulla on nyt stressiä ja Body Battery kertoo energiatasosta”, hän esitteli. Esimerkiksi pieleen menneet treffit olivat kirjanneet punaista stressipylvästä, mikä jo itsessään oli hyvä signaali siitä, ettei uusintaa kannata ottaa.

Palauttava aika taas näkyy vihreinä pylväinä sekä Body Battery -tason nousuna korkeimmillaan sataan.

Sporttijutut ymmärrettävästi

Syketiedot jäävät luonnollisesti talteen liikuntasuorituksista, mutta lisäksi kello mittaa hengitystahtia.

Hyväkuntoinen hengittää levossa harvemmin ja hengitys tasaantuu suorituksen jälkeen nopeammin. Hengitystason kiihtyminen taas voi ennakoida sairastumista.

Happisaturaatiota voi seurata älykellon pulssioksimetristä, mutta toiminto kuluttaa hieman enemmän akkua. Yhdellä latauksella kello käy joka tapauksessa muutamia päiviä. Lataus tapahtuu USB-portin kautta omalla latauskaapelilla.

Paljon paljon tietoa, mutta mikään ei vaikuttanut vaikealta ja hämyiseltä, toisin kuin huomattavasti vähemmän tietoa kertovan ikivanhan sykemittarini kanssa oli ollut.

Totta puhuakseni se oli jäänyt laatikon pohjalle, kun en ollut jaksanut opiskella monimutkaista käyttöliittymää. Toinen juttu on, että jos sykevyö pitää aina erikseen pukea suoritusta varten päälle ja löytää jostain se ranteeseen tuleva osakin, jää tämä helposti tekemättä. Joku osa on aina kateissa tai helposti unohtuu jonnekin.

Helpompaa on, kun suoritusta mittaava laite löytyy jo valmiiksi ranteesta, eikä asiaan tarvitse kiinnittää erikseen huomiota.

Syke- ja palautumistiedot ovat etenkin aktiiviliikkujalle arvokkaita, jotta kehitystä voi seurata. Olen joskus kauan sitten ajautunut pahaan ylikuntoon ja sen myötä ymmärtänyt palautumisen tärkeyden. Alkoi tuntua hyvältä ajatukselta, että älykello tarjoaisi jatkuvasti terveyteni kannalta olennaisia tietoja.

Tuon viikonlopun jälkeen olin myyty. Oli aika sijoittaa itseensä ja ostaa älykello.



Älykellojen toiminnot merkistä riippumatta ovat jotakuinkin samoja. 

Hyviä älykelloja löytyy esimerkiksi seuraavilta valmistajilta: Apple, Garmin, Honor, Huawei, Polar, Samsung, Suunto.

Kellokaupoilla

Kauneuden ystävänä on selvää, että haluan kellon, joka näyttää ranteessa tyylikkäältä myös silloinkin kuin en urheile.

Kaikki hienostunut, kiiltävä ja kultainen on makuuni.

Olin alkuun tilaamassa samanlaista kelloa verkkokaupasta mitä ystävälläni on, mutta sisäinen ääni sanoi, että käy nyt kuitenkin vielä liikkeessä vilkaisemassa vaihtoehtoja.

Vasta kokeilemalla tiedät, miten se istuu ranteeseesi

Läheisestä Gigantista älykelloja löytyi hyvä valikoima.

Ystäväni Garmin Vivoactive erottui joukosta edukseen ulkonäkönsä puolesta, samoin kuin toinen samaa sarjaa oleva Garmin Venu, joka oli hieman isompi.

Järkeilin, että kun en ole naisena suurimmasta päästä, pieni kello voisi sopia ranteeseeni paremmin ja isot ovat niille isommille ihmisille.

Johtopäätös osoittautui kelloja sovittaessa vääräksi. Vivoactive tuntui ranteessa enemmän puristavalta kuin astetta kookkaampi Venu. Muistin kuulleeni, että jos kosketus ranteeseen häviää, mittaustulosta ei saada.

Älykelloa käytetään jopa 24/7. Miellyttävä istuvuus on ensiarvoisen tärkeää, jotta kelloa tulee käytettyä.

Muitakin eroja havaitsin Vivoactiven ja Venun välillä. Venussa vaalea silikoniranneke ei ole valkoinen vaan vaaleanharmaa, mikä sekin tuntui hyvältä idealta. Harvoin valkoinen pysyy valkoisena pitkään. Kun vielä myyjä saapui esittelemään kellojen näyttöjen eroa, oli päätös selvä.

”Venussa näyttö on uudempaa AMOLED-tekniikkaa. Tiedot näkee paremmin myös kirkkaassa auringonpaisteessa. Sama ohjelmisto näissä molemmissa pyörii”, myyjä kertoi.

Paketista löytyi kellon lisäksi latauskaapeli ja ohjeet. Latasin kännykkään Garmin Connect -sovelluksen, johon syötin syntymäajan, pituuden ja painon. Suomenkielinen käyttöliittymä opasti vaihe vaiheelta. Säästyin pelkäämältäni monimutkaiselta asennushässäkältä, kaikki sujui helposti.

Sitten kello ranteeseen ja menoksi!

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmoilla

Ajankohtaista

Villikset!

Siinä missä jotkut hassut käyttävät villasukkia ympäri vuoden, viimeistään näillä pakkasilla loputkin vetävät ne jalkaansa. Facebookin kirppiksellä vastaan jotain minkä tunnistin heti omaksi jutuksi: reisiin asti ulottuvat villasukat.

Viisi viikkoa Neurosonicin kanssa

Voivatko hyvät yöunet olla kiinni yhdestä tärisevästä patjasta? Siitäkö voi riippua kehon kivuttomuus ja harjoittelusta palautuminen? Toimittaja otti elokuussa 2021 viideksi viikoksi vuokralle Neurosonicin mobiilipatjan. Koettiko lopulta vapaus pitkään piinanneesta kehollisesta stressistä.

Kun Oura jo on, hankkiako uudempi?

Vanha älysormus Oura ehti olla käytössäni reilun vuoden, kun alettiin ilmoitella uuden 3. sukupolven version ilmestymisestä. Ollakko kehityksen kärjessä vai pärjätäkö vanhalla, joka on ihan hyvä.