Itsensä johtamisen valmentaja Ilkka Koppelomäki tietää, miten muutos tehdään todeksi.

Miten uuden vuoden lupauksesta tulee totta

Asiantuntija

”Ihmisten selkärankaan on rakennettu, että tässä vaiheessa vuotta tehdään elämänmuutoksia. Luvataan tai suunnitellaan jotain”, aloittaa itsensä johtamisen valmentaja Ilkka Koppelomäki.

”Huomiona haluaisin kysyä, että miksi vain uutena vuotena”, hän lisää.

Oikea aika muutokselle onkin aina kun tuntuu siltä. Yhtä lailla kyseessä voi olla totaalimuutos, kuin jonkin itselleen tärkeän asian asian edistäminen.

Miten siihen päästään?

Uusi vuosi, uudet tavat

Alkuun on syytä luoda itselle tavoitetila. Millaista asiaa haluaa ylläpitää elämässään jatkossa? Valmentaja muistuttaa, että jos muutokset koskevat tapoja, sama asia pitää päättää aina uudelleen ja uudelleen.

”Jos uudessa tavassa haluaa onnistua, päätös tulee tehdä joka päivä. Tämän vuoksi uuden vuoden lupaus ei toimi. Päätös tehtiin vain kerran ja sitten se jo unohtuikin.”

Entäpä jos sorrun vanhoihin tapoihin?

”Tapojen rakentamisessa kyse ei ole siitä, että mitä jos sorrun vaan entä kun sorrun. Se kuuluu asiaan. On turha sen vuoksi heittää hanskoja tiskiin”, Ilkka Koppelomäki sanoo.

Resepti on yksinkertainen. Vaikka sortuisi, vaikka unohtaisi, vaikka tapahtuisi mitä, jatketaan vain siitä mihin jäätiin.

Mihin aikajännettä tarvitaan 

Muutoksiin liitetään usein epäonnistumisen pelko. Se voi tuntua niin pahalta, ettei haluamaansa asiaa edes uskalla lähteä toteuttamaan. Jos teen uudenvuoden lupauksen ja en pidäkään sitä, en ole sanojeni mittainen.

”On hyvä määritellä itselle, mitä epäonnistuminen tarkoittaa. Missä vaiheessa on oikeasti epäonnistunut? Oliko tämä epäonnistuminen vai oliko sittenkin kyse haasteesta matkan varrella”, Koppelomäki kysyy.

Joskus vastoinkäyminen liittyy annettuihin aikamääreisiin.

”Toive saattaa jo alunperin olla sellainen, ettei sen saavuttaminen niin lyhyessä ajassa edes ollut mahdollista, mitä oli alkuun ajatellut. Uudenvuoden lupausten eteen työskennellään monesti vain kolme-neljä viikkoa.”

Mistä aikamääreitä edes keksitään, mikä on peruste?

Jos deadline saa hyvällä tavalla aikaan toimintaa ja innostusta, silloin se kannattaa olla. Ilkka Koppelomäen mukaan suurimmalla osalla ihmisistä se kuitenkin vaikuttaa aiheuttavan vain tuskaa. Siitä syystä aikamääreistä ei yleensä puhuta hänen kehittämässään Saa Mitä Haluat -menetelmässä, koska suurin osa ei niistä hyödy.

”Kysytään näin, kumpi on tärkeämpää. Se että onnistut saamaan itsesi terveeseen ja hyvään kuntoon juhannukseen mennessä vai se, että onnistut saamaan itsesi terveeseen ja hyvään kuntoon.”

Oikeat syyt

Kompastuskivi voi liittyä myös siihen, että jostain syystä asia ei ole itselle oikea. Joku voi vaikkapa haluta näyttää kymmenen vuotta nuoremmalta. Päältä päin on mahdotonta sanoa, onko syy oikea vai väärä.

”Tavoitteen oikeellisuuden ratkaisevat omat motivaatiotekijät. Jos se tulee kokemastaan ulkoisesta paineesta, todennäköisesti ei onnistu.”

Ilkka Koppelomäki pyytää henkilökohtaisissa valmennuksissa ihmisiä perustelemaan sen mitä haluaa.

”On vaikea perustella, jos asia ei tunnu oikealta. Syyhän voi periaatteessa olla mitä tahansa. Jos haluaa olla hoikka koska puoliso niin haluaa, osalle se merkitsee. Osa taas kokee, ettei sen syyn vuoksi voi oikeasti haluta muutosta.”

Keskeistä on tämä. Mihin tahansa asiaan voi keksiä vaikka kuinka hyvän perusteen. Silloin sen saa toimimaan.

Muutos kannattaa aloittaa sellaisesta asiasta, mikä tuntuu kivalta. Kun tekemisen syyt ovat kirkkaat, ei tule motivaatio-ongelmia eikä muutosta tarvitse yrittää ajaa itsekurin voimalla.

”Kun on innoissaan, tekemiseen kohdistuu mukavaa energiaa ja asian kanssa haluaa olla tekemisissä.”

Tee sellainen muutos, jossa voit nauttia myös matkanteosta.

 

Jaa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

4 vastausta

 1. Tämä on juuri sitä, mitä olen viime kesästä asti opetellut: ei pelkkä päämäärä, vaan myös matka on tärkeää…ja oikean ajankohdan löytäminen. Aina se ei tosiaankaan ole uuden vuoden alku. Ilkka on taas kerran oikealla asialla .

  1. Näinhän se menee.

   Ilkka totesi haastattelun aikana, että joskus tavoitteet jäävät toteutumatta siksi, ettei niitä oteta riittävän tosissaan. Asiaa ei oikeasti haluta. Jos matkanteosta tulee kovinkin ikävää ja vastenmielistä, silloinhan niin käy.

   Millaisia asioita siis löytyy, joita voisi todella haluta?

 2. Kiitos Ilkka kuluneesta vuodesta ja Toivotan kaikille Innostavaa uutta Vuotta 2022! Olen kuunnellut Saat mitä haluat äänikirjaa uudestaan ja uudestaan tänä vuonna. Kirja on saanut minuun vaikutuksen. Minulle on osoittautunut vaikeudeksi löytää oikeat ihmiset ympärilleni jotta pääsisin eteenpäin.

  1. Ihminen on keskiarvo viidestä lähimmäisestä ihmisestä, joten oikeiden ihmisten saaminen ympärille onkin tosi tärkeä juttu.

   Kuulin tuon ensimmäistä kertaa syksyllä 2017 Varapuun Taitavaksi Rahan Kanssa -valmennuksessa. Tehtäväksi annettiin miettiä nykytilannetta sekä pohtia, ketkä voisivat olla ne viisi ihmistä, jotka haluaisi lähelle.

   Muistan miten tuskalliselta tuntui oivaltaa, että yksi viidestä saisi mennä kokonaan vaihtoon. Kirjoitin listaan nimiä varsin rohkeasti ja välittämättä siitä, että muutamat heistä tiesin vain nimeltä. Taisipa kyseisen valmennuksen vetäjäkin päästä siihen joukkoon.

   Viime kesänä löysin vanhoja valmennusaineistoja ja listan, jonka olin unohtanut jo heti valmennuksen jälkeen. Oli yllättävää havaita, miten asiat olvat tässä vuosien aikana vain tapahtuneet. Elämä oli kuljettanut eteenpäin neljässä vuodessa. Se mikä silloin oli unelmaa, onkin nyt arkea.

   Uskoisin, että tähän pätee hyvin se, että kirkasta itsellesi mitä haluat ja miksi. Sitten päästä irti ja katso mitä tapahtuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmoilla

Ajankohtaista

Kaverin kanssa leffassa: The Last Duel

The Last Duel on keskiaikaan sijoittuva elokuva, jonka ytimessä on raiskaus ja uskotaanko uhria. Toimittaja kävi katsomassa elokuvan raiskauksia tutkivan tohtorikoulutettavan juristi Tuija Salorannan kanssa. Elokuvasta löytyi yllättävän paljon yhtäläisyyksiä nykyaikaan.