Toimittaja testasi Neurosonic Plus -mobiilipatjan. Kuvassa Neurosonic Wave.

Viisi viikkoa Neurosonicin kanssa

Mikä?

Neurosonic on tärisevä patja, jonka tehtävä on purkaa kehollista stressiä. Laitetta käytetään rentoutumiseen sekä palautumisen edistämiseen. Neurosonicia ohjataan langattomasti puhelimeen tai tablettiin ladattavalla applikaatiolla. Valittavana on neljä eri rentoutusohjelmaa:

Kymmenen minuutin tehonokoset, kaksi aktivointiohjelmaa sekä kaksi palautumisohjelmaa.

Ohjelmien pituus vaihtelee 10 minuutista 43 minuuttiin. Neurosonicia on patjan ohella saatavana divaanina, moottorisänkynä ja nojatuolina.

Yläkuvan Neurosonic Wave on malliston lippulaiva, joka sisältää patjan lisäksi kuulokkeet ja rentoutusmusiikkia. Toimittaja testasi Neurosonic Plus -mobiilipatjan, jonka luvataan parantavan unta ja treeneistä palautumista. 

Viisi viikkoa Neurosonicin kanssa

Kunpa saisi enemmän ja paremmin aikaiseksi, mutta kun en saa.

Yöunet ovat jääneet kevyiksi eikä töissä keskittymiskyky riitä niin pitkälle mitä odottaisin. Kunnon salitreenit olen joutunut jo jonkin aikaa korvaamaan kevyillä kävelylenkeillä. Reippaampi harjoittelu on johtanut helposti ylitilaan, jossa uni pakenee ja palautumisessa hujahtaa helposti viikkokin.

Aivan niin vanha en vielä ole. On mielekäs työ, mukava koti, ihana perhe ja hyvät ihmissuhteet. Syön laadukkaasti ja pidän itsestäni huolta. Silti tuntuu siltä, että automaailman vertauksin niin sanottu vitosvaihde elämässä on poissa pelistä.

Viimeinen vuosi on ollut raskas, mitäpä sitä peittelemään. Elämässäni on kummitellut jo pidempään raskas lähisuhde, joka on tuonut kohdalle varsin kuormittavia tilanteita. 

Vaikka mielen tasolla olen pystynyt purkamaan tapahtumat hyvin heti tuoreeltaan, antamaan anteeksi, säilyttämään tyyneyteni, kehoni on silti mennyt stressitilaan.

Joskus olen noiden välikohtausten jälkeen tärissyt. Tavallisemmin yläselän sekä pakaroiden lihakset ovat tilanteiden myötä jumahtaneet. Olen joutunut kääntymään hierojan puoleen stressilihasten avaamiseksi, kuten hierojani niitä luonnehtii.

Stressitilanteista seuranneisiin nukahtamisvaikeuksiin olen saanut unilääkkeitä. Tämä kaikki on kuitenkin ollut vain oireiden, ei itse ongelman aiheuttajan hoitamista.

Mikä laukaisisi ylivirittyneen hermoston?

Ystäväni on kertonut Neurosonicista, tärinään perustuvasta patjasta, jossa on sama idea kuin sodan traumoista kärsivien sotilaiden auttamiseksi kehitetyssä TRE-harjoittelussa. Myös fysioterapeuttini kannustaa kokeilemaan Neurosonicia. Hän toteaa sen olevan vallan mainio stressin purkamisessa.

Elokuisena päivänä navigoin Neurosonicin nettisivuille, jossa kerrotaan maksuttomasta kokeilusta. Naputtelen chatboxiin viestin ja tiedustelen, koska heillä olisi ensimmäinen mahdollinen vapaa aika tarjolla. Se löytyy Lahden studiolle puolen tunnin sisälle.

Neurosonicin kehittäjä Marco Kärkkäinen ottaa minut paikan päällä vastaan. Hän haluaa kuulla miksi otin yhteyttä ja kerron tarinani. Haluaisin tehdä yhtä sun toista, treenata kovaa, nukkua hyvin, olla töissä tehokas, mutta keho pistää hanttiin. Mielen tasolla olen asioiden kanssa sinut, mutta kroppani on eri mieltä.

Marco toteaa, että pitkittyneen stressin eli autonomisen hermoston yliaktiivisuuden kuvitellaan helpottavan positiivisella ajattelulla, mutta silloin unohdetaan kehon fysiologian merkitys.

”Ratkaisu moneen asiaan löytyy siitä, että keho saadaan toimimaan paremmin, tasapainoisemmin.”

Hän kertoo, että uniongelmissa auttaa tavallinen Neurosonic, mutta kun kaipaan lisäksi treeneistä palautumiseen apua, Neurosonic Plus sisältää myös siihen sopivia ominaisuuksia. Kuulostaa hyvältä, sillä juuri treenaamaan haluaisinkin päästä.

Kokeilukerralla unenkaltaiseen tilaan

Pääsen alkuun valitsemaan, kokeilenko Neurosonic-lepotuolia vai divaania. Valitsen lepotuolin.

”Tässä vaiheessa suosittelen rentouttavaa ohjelmaa, jotta hermostosi ei lähde enempää aktivoitumaan”, Marco sanoo.

Saan mukavan asennon, painopeiton päälleni ja vastamelukuulokkeet korville. Tästä lähtee 39 minuutin rentoutusohjelma.

Alan tuntea kevyttä värähtelyä, ennen kaikkea jaloissa ja keskivartalossa, mutta myös koko kehossa. Aluksi häiriinnyn kuulokkeesta kuuluvasta musiikista. Entisenä muusikkona päädyn helposti analysoimaan kuulemaani, kuten miten ja millä musiikki on tehty.

Onnistun kuitenkin hellittämään ja rentoutuminen alkaa. Jossain vaiheessa vaivun unenkaltaiseen tilaan, jossa ikään kuin leijun. Ohjelman jälkeen minulla on hyvin rentoutunut olo, pitkästä aikaa.

Ohhoh.

Marco kertoo, että tila jonka koin on sama, mitä meditaatiossa haetaan. Haasteena vain on se, että vastaavaan pääseminen voi vaatia jopa vuosikymmenen harjoittelun. Neurosonic auttaa saavuttamaan saman olotilan kehollisesti, värinän avulla.

Sarjahoito vai vuokralle?

Olin alkuun ajatellut ottaa sarjalipun Neurosonic-hoitoon, mutta Marco suosittelee tilanteessani Plus-mallin mobiilipatjaa vuokralle.

Kuulen huippu-urheilijasta, joka palautui Neurosonicin avulla ylikunnosta vain kolmessa kuukaudessa vastaavalla järjestelyllä. Voisin ottaa eri ohjelmia tarpeen mukaan pitkin päivää, rentoutuksesta palautumiseen, tehonokosiin ja lopulta myös aktiviointiin.

Patjan vuokraaminen tuntuu hyvältä idealta. Paitsi että pääsen käyttämään ohjelmia niin paljon kuin sielu sietää, voin myös tarjota samaa lähipiirilleni. Ystäville, tutuille, lapsille… Jos päädyn myöhemmin ostamaan patjan omaksi, vuokrahinta hyvitetään täysmääräisesti.

Aktiivikäytössä patjan vuokraaminen tulee siis selvästi edullisemmaksi. Lisäksi hoitoja voi ottaa milloin vain ilman että tarvitsisi matkata mihinkään.

Näin eri ohjelmia käytetään

”Heti aamulla kahdentoista minuutin aktivointi auttaa heräämään. Lounasaikaan voi ottaa uusinnan tai vaihtoehtoisesti rentoutua kymmenen minuutin tehonokosilla. Työpäivän jälkeen aineenvaihduntaa voi buustata 37 minuutin palauttavalla ohjelmalla. Illalla treenien jälkeen auttaa 41 minuutin palauttava ohjelma, joka edistää samalla unen laatua”, Marco luettelee käyttösovelluksia.

”Rentouttavia ohjelmia voi käyttää aina kun tuntuu siltä”, hän lisää.

Vuokravaihtoehtoja on tarjolla kaksi viikkoa ja neljä viikkoa, joihin molempiin on nyt kampanja-aikana tarjolla vielä lisäviikko. Valitsen pidemmän ajanjakson.

Neurosonicia ohjataan AppStoresta tai GooglePlaysta ladattavalla kännykkäapilla, joka on yhteydessä laitteeseen Bluetoothin kautta. Patja kainalossa lähtöä tehdessäni kysäisen Marcolta, mitä viiden viikon aikana minulle tapahtuu.

”Sinusta tulee huomattavasti rennompi. Et stressaa asioista enää samalla tavalla”, hän vastaa.

Välittömästi eroon unilääkkeistä

Saan ohjeeksi pitää tehot alhaalla ensimmäisen viikon aikana. Jos tulee kylmä tai etova olo, tehoja kannattaa pudottaa, sillä se on merkki siitä että hermosto kuormittuu. Kun tehojen nosto tulee ajankohtaiseksi, se kannattaa tehdä alkaen jaloista ja pikkuhiljaa ylöspäin edeten.

Ensimmäisen vuorokauden aikana laitetta tulee käytettyä useita kertoja. Aloitan rentoutuksella, testaan palautumista ja kokeilen kertaalleen jopa aktivointia, vaan toden totta. Saan vilunväristyksiä, joten tämä ei ollut hyvä idea. Kehoni on vielä liian virittynyt aktivointiohjelmaan.

Illalla nukkumaan mennessä laitan pitkän rentoutusohjelman päälle ja nukahdan. Olen ohjelman jälkeen käännähtänyt patjalta sängylle nukkumaan. Seuraavana aamuna vilkaisen älysormus Ouraa, joka antaa unestani aivan käsittämättömän hyvät lukemat.

Sen mukaan olen nukkunut viisi tuntia, josta syvää unta oli ollut peräti 2 tuntia 20 minuuttia ja REM-unta lähes tunti. Laadukkaan unen määräksi näytetään 82 %.

Toki Ouran, kuten kaikkien muidenkin älylaitteiden tulokset kannattaa ottaa vain suuntaa-antavina, mutta oloni tukee tulkintaa. En muista, koska olisin viimeksi nukkunut näin hyvin.

Kuntosali kutsuu

Päivätöikseni teen vaativaa asiantuntijatyötä, joka edellyttää tarkkuutta ja hyvää vireystilaa. Siinä missä aiemmin puhti oli jo puolilta päivin alkanut taittua, töiden tauottaminen Neurosonicin kymmenminuuttisilla tehonokosilla tuo selvää lisäbuustia tekemiseen. Olen vielä iltapäivästäkin skarppi ja luova.

Iltaisin nukahdan Neurosonicin avulla. Saatan edelleen herätä yöllä kesken unien, mutta päädyn nukuttamaan itseni uudelleen rentoutusohjelman avulla.

Kahden vuorokauden käytön jälkeen perjantai-iltana on aika laittaa työviikko pakettiin. Huomaan, että oloni on siinä määrin hyvä, että salitreenit voisivat olla paikallaan. Miten voi olla näin, kun yleensä tiiviin työviikon jälkeen takki on siinä määrin tyhjä, että kaipaa lähinnä vain lepoa.

Salilla treenit sujuvat mukavasti ja niiden myöhäisestä ajankohdasta huolimatta saan illalla hyvin unen päästä kiinni. Aiemmin iltatreenit olisivat olleet täysi mahdottomuus. Olisin kukkunut kuin käkikello.

Seuraavalla viikolla alan lisäillä tehoja patjaan ja kokeilen uudelleen aktivointia. Jotain on tapahtunut, sillä vilunväristyksiä ei enää tule. Koen oloni yksinomaan miellyttäväksi.

Immuniteetti kasvaa

Kahden viikon päästä tilanteeni on jo aivan uudessa asennossa. Olen alkanut käydä salilla kolmesti viikossa ja huomaan, että palaudun treeneistä yhtä nopeasti kuin parikymppisenä. Päivässä, parissa.

Siinä missä alkuvaiheessa olin tarvinnut Neurosonicia joka ilta nukahtamiseen, nyt uni tulee ilmankin. Saatan välillä heräillä kesken yön, jolloin otan rentoutusohjelman ja taas nukuttaa. Isoin juttu on, että unilääkkeet ovat jääneet tarpeettomina pois heti ensimmäisestä käyttöpäivästä lähtien.

Stressaavat tilanteet elämässä eivät kuitenkaan ole kadonneet. Edelleen tulee vastaan hetkiä, joissa koen toisen ihmisen käytöksen haastavana. Huomaan kuitenkin, etteivät asiat tunnu enää menevän samalla lailla ihon alle. Siinä missä aiemmin olisin reagoinut jännityksellä, nyt saatan vain hymähtää. Jollain tapaa pystyn pitämään asioihin parempaa välimatkaa.

Voisiko olla niin, että haastaville tilanteille voi tulla jopa immuuniksi sitä kautta, kun keho on palautunut? Okei, mentaalipuolen pohjalla tulee olla kunnossa, mutta paineensietokyvyssä kehollisen palautumisen merkitys tuntuisi olevan todella suuri.

Hyvinvointi kumuloituu

Viiden viikon vuokra-ajan jälkeen menen tapaamaan Marcoa Rautatienkadun studiolle. Hän on yllättynyt. Näytän kuulemma aivan eri näköiseltä, paremmalta. Totta, oloni on varsin mainio ja samaa kertovat eri mittarit.

Olen käynyt InBody-kehonkoostumusmittauksessa ja sen mukaan tällä välin painostani on lähtenyt rasvaa reilut kolme kiloa. Esittelen Marcolle älysormus Ouran keräämää dataa, josta on luettavissa niin edellisen talven stressi kuin Neurosonicin käytön myötä tapahtunut suuri muutos.

Viidessä viikossa Neurosonicin käytön aikana leposyke on laskenut 60 > 47  ja palautumisesta kertova HRV-taso ampaissut reiluun nousuun 37 > 58. Melkoisia muutoksia.

Olen viimeinkin pystynyt toteuttamaan kaikkia niitä asioita, jotka olivat aiemmin olleet mahdottomia pitkittyneen kehollisen stressin vuoksi. Ongelmaan löytyi lopultakin varsin yksinkertainen ratkaisu, tärisevä patja. En tiedä, miten voisin sanoin kuvailla kiitollisuutta tästä muutoksesta.

”Olen saanut elämäni takaisin”, sanon Marcolle. Ilmoitan, että Neurosonic jää käyttööni nyt pysyvästi.


Yhteenveto

Viiden viikon Neurosonic Plus -mobiilipatjan käyttö poisti ongelmien aiheuttajan eli laukaisi kehollisen stressin. Tätä se on tarkoittanut minulla käytännössä:

  1. Uniongelmat ratkesivat. Ensimmäisestä käyttöpäivästä lähtien olen saanut unen päästä kiinni ilman unilääkkeitä ja unen laatu on parantunut.

  2. Keskityn töissäni paremmin ja työskentelen tehokkaammin. Vaativassa asiantuntijatyössäni luovuus ja rentous näkyvät tuloksissa. Tauotan töitäni Neurosonicin kymmenen minuutin tehonokosilla.

  3. Stressiperäiset niska-hartiaseudun ja pakaroiden jumit ovat tiessään, kehoni on käytön myötä pysynyt kokonaan kivuttomana ja jumittomana. Koen hyötyneeni etenkin palauttavista ohjelmista. Kävin aiemmin innokkaasti hierojalla ja LPG-hoidossa, mutta toistaiseksi niille ei ole ollut enää tarvetta.

  4. Olin aiemmin stressitupakoitsija, en ole enää. Rentoudun patjalla, jos stressaa.

  5. Treenaan salilla kolmesta viiteen päivänä viikossa ja palaudun harjoituksesta päivässä-parissa. Olen kyennyt harjoittelemaan myös iltaisin ilman, että uni olisi enää häiriintynyt.

  6. Kohtaan kuormittavat tilanteet kaiken kaikkiaan tyynemmin.

  7. Tunnen oloni vahvaksi, virkeäksi ja nuoreksi. Kuulemma myös näytän siltä.
 
 

Jaa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmoilla

Ajankohtaista

Kaverin kanssa leffassa: The Last Duel

The Last Duel on keskiaikaan sijoittuva elokuva, jonka ytimessä on raiskaus ja uskotaanko uhria. Toimittaja kävi katsomassa elokuvan raiskauksia tutkivan tohtorikoulutettavan juristi Tuija Salorannan kanssa. Elokuvasta löytyi yllättävän paljon yhtäläisyyksiä nykyaikaan.