Mistä saa tietää oman lepoaineenvaihdunnan

Mistä saa tietää oman perusaineenvaihdunnan?

Perusaineenvaihdunta eli lepoaineenvaihdunta (BMR) kertoo kuinka paljon kaloreita kehosi kuluttaa vuorokaudessa, vaikka et tekisi päivän aikana yhtään mitään. Tieto on olennainen dieetin suunnittelussa.

Alan pitkäaikaisen konkarin, liikuntabiologi ja Personal Trainer Timo Haikaraisen mukaan lepoaineenvaihduntaa on vaikea selvittää absoluuttisen tarkasti edes kymmeniä tuhansia euroja maksavilla laboratoriotyökaluilla. Niinpä eri mittareiden antamissa tuloksissa kyse on aina arviosta.

Millä tavoin lepoaineenvaihduntaa sitten arvioidaan?

1. Älykello, älysormus tai muu aktiivisuusmittari

Oma aktiivisuusmittari, kuten vaikkapa älykello tai älysormus, arvioi perusaineenvaihduntasi pitkältikin sille antamiin tietoihisi perustuen.

Arvio perustuu lähinnä sukupuolen, iän, pituuden ja painon antamaan keskiarvoon. Jos kehosi poikkeaa enemmänkin ikäluokkasi keskiarvosta, sitä enemmän arvaus menee metsään. 

Älykello Garminin mukaan osassa optisella sykemittarilla varustettuja rannelaitteita arvioinnissa otetaan huomioon myös syketiedot sekä maksimaalisen hapenottokyvyn arvo.

2. InBody-mittaus

Kehonkoostumusmittari InBody tutkii kehon koostumusta sähkönjohtavuuden avulla. InBody-mittaus on kuntoilijalle siitä kiitollinen, että se antaa tarkempaa tietoa kehon koostumuksesta kuin pelkkä vaaka.

Urheiluvalmentajat monesti kertovat asiakkaistansa, joilla on paino pysynyt täysin samana, mutta rasvaprosentti tippunut vaikkapa kymmenellä. Keho silloin näyttääkin täysin erilaiselta.

Psykologisessa mielessä InBody-mittauksesta on paljon hyötyä motivaation takia. Tekeminen on huomattavasti palkitsevampaa kun saa yksityiskohtaisempaa tietoa siitä, millaista muutosta kehon koostumuksessa on harjoittelun myötä tapahtunut. 

InBody ilmoittaa lepoaineenvaihdunnan kehon rasvattomasta massasta tehtyyn arvioon perustuen. Lihasmassan kasvu näkyy uusintamittauksessa korkeampana perusaineenvaihdunnan tasona. 

Jaa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmoilla

Ajankohtaista

Kaverin kanssa leffassa: The Last Duel

The Last Duel on keskiaikaan sijoittuva elokuva, jonka ytimessä on raiskaus ja uskotaanko uhria. Toimittaja kävi katsomassa elokuvan raiskauksia tutkivan tohtorikoulutettavan juristi Tuija Salorannan kanssa. Elokuvasta löytyi yllättävän paljon yhtäläisyyksiä nykyaikaan.