Search
Close this search box.
Toimittaja Testaa, miten kuntoremppa etenee Personal Trainerin avulla

Kuntoremppa Personal Trainerin avulla

Palkinto. Niin voisin luonnehtia sitä, että lopulta hankin Personal Trainerin saattelemaan minut se verran hyvään kuntoon, jossa en ole vielä koskaan aiemmin ollut.

Personal Trainerini oli vanha tuttavuus, tosin netin yli, sillä olin tahkonnut Timo Haikaraisen ja Kuntokompassin Marko Kuoppasalmen verkkovalmennuksia jo vuosia.

Kuntokompassin alustalla pyörivien verkkovalmennusten myötä oli hankittu sporttinen elämäntapa ja sisäistetty olennaisimmat perusasiat.

  1. Treenataan riittävän vähän, mutta samalla tarpeeksi paljon, jotta vältytään ylirasitukselta ja kehitytään.

  2. Syödään riittävän paljon ja monipuolista ruokaa, sitä mikä itselle maistuu. Proteiinia ja hyvää rasvaa tulee saada tietty määrä joka vuorokausi. Loppuenergia on hiilareita, joita urheilija tarvitsee riittävästi suorituskyvyn kannalta.

  3. Uni on pyhää ja palautuminen ylipäänsä.

  4. Olen päässyt monesta aiemmin vaivanneesta ajautusvinoumasta eroon. Tänä päivänä esimerkiksi vaaka ei ole mörkö eikä mitatkaan, vaan ne ainoastaan antavat dataa tekemisen suuntaamista varten. Monia muitakin pikkunapsuja löytyy, joiden vuoksi harrastelu on kaiken kaikkiaan miellyttävää.

Valmentajan valinta

Verkkovalmennukset olivat osoittaneet, että molemmilla valmentajilla on poikkeuksellisen rautainen ammattitaito. 

Tyyleissä on kuitenkin eroja. 

Timo puhuu rotia ihmisille, jotka elävät epäterveellisesti ja motivaatiota tekemiseen ei meinaa löytyä. En välttämättä tässä kohtaa elämään samaistu kohdeyleisöön kovinkaan hyvin.

Markon mindset resonoi paremmin, sillä hänellä on kaltaiselleni ylisuorittajalle sopiva vähemmän on enemmän -tyyli puhua. 

Motivaatiossani ei ole ongelmia, kun vain tiedän, miksi asioita tehdään.

Tietoa kyllä tarvitsen runsaasti, ja siksi molempien valmentajien valtava ammattitaito ja avoin tyyli kertoa asioista sensuroimatta on mielestäni erinomainen.

Kun Marko ilmoitteli, että Kuntokompassille oli vapautunut paikkoja henkilökohtaiseen valmennuksen, laitoin lähtötilannettani kartoittavaa hakemusta sisään ja sovimme sen pohjalta tapaamisen.

Olimme vuosien varrella vaihdelleet Markon kanssa viestejä asiasta jos toisesta, joten tuntui hauskalta nähdä mies livenä Kuntokompassin studiolla Töölössä alkukeskustelun puitteissa.

”Tuletko henkilökohtaiseksi valmentajakseni”, kysyin.

”Niin ajattelin”, hän vastasi.

Sovimme valmennuksesta elokuuhun 2024 asti.

Lähtötilanne ja tulokulma

Vaikka verkkovalmennukset ovat olleet minulla aivan loistavia liikkeellelähdössä, viimeisen vuoden aikana en ole juurikaan enää kehittynyt salitreeneissä. 

Lisäksi kunto oli viimeisen neljän kuukauden aikana pehmentynyt, sillä heinäkuussa läpikäymäni rasvansiirtotoimenpiteen jälkeen olin vältellyt energiavajetta ja ruokkinut insuliinin eritystä, jotta siirre säilyisi mahdollisimman hyvin.

Siinä onnistuin vallan mainiosti.

Sivuvaikutuksena laardia kertyi sen verran, että alkukartoituksessa Marko mittasi rasvaprosentikseni 30, kun normaalitasoni on ollut siinä 22 paikkeilla. 

Painoni 69,9 kg on myös lievästi ylipainoinen, joskin sitä pitkälti selittää korkeampi lihasmassa. Rasvaa löytyy 21 kiloa.

”Ei sinulle tuosta rasvamäärästä mitään terveydellistä haittaa ole, se on naisella normaalin rajoissa, mutta mitä itse haluat”, Marko kysäisi.

”Haluan tiputella liiat pois ja kehittää lihasmassaa reippaammin etenkin jalkoihin ja pakaroihin”, vastaan.

Laitamme rasvamassan osalta tavoitteen 14 kiloon. Kun se on saavutettu, vaihdetaan tulokulma rasvanpoltosta lihaskasvuun.

Perusainenvaihduntani on noin 1400 kcal vuorokaudessa. 10 000 askeleen ja 3 viikottaisen salikerran liikuntamäärällä vuorokautiseksi energiansaanniksi tulee 1740 kcal, josta proteiinin määrä on noin 130 g ja rasva noin 60.

Kuntotsekki

Kehossani ei ole kremppoja, vammoja eikä se oireile mitenkään, vaikka sellainen on ikäiselleni 48-vuotiaalla melko harvinaista.

Olen priorisoinut terveyteni enkä ole juurikaan kilpailuhenkinen. Siksi en treenaa veren maku suussa. Olen iloinen kehityksestäni, mutta en tee tätä voittaakseni ketään.

Treenailen kauneutta, terveyttä ja hyvää oloa.

Liikuntasuorituksissa olen tietoisesti välttänyt rikkomasta itseäni.

Loistava toimintakykyni on tuonut paljon iloa. On kivaa, kun oma keho mahdollistaa kaikenlaista hauskaa sen sijaan, että se rajoittaisi puuhailujani.

Tästä haluan nauttia jatkossakin, mahdollistaa entistä paremman suorituskyvyn.

Markon kuntotestissä selviää, että liikkuvuuteni on varsin hyvä, kuten naisilla yleensä, mutta monet liikkeet olen tehnyt päin mäntyä jo ihan kyykystä lähtien.

Osa lihaksista on liikkeitä tehdessä jäänyt aktivoimatta. Puuttuu tukea ja puuttuu voimaa. 

Tämä kaikki tarkoittaa sitä, että kehityspotentiaalia löytyy vaikka kuinka. Olen oikeassa paikassa.

Kotiseuranta ja raportointi

Saliohjelmani sisältää kolme harjoituskertaa viikossa. Lisäksi on erilaisia lihaksia aktivoivia harjoituksia.

Aerobista ei tässä vaiheessa ole muuta, kuin perus arkiaktiivisus.

Alku siis on kaiken kaikkiaan kevyt, mutta ajatus onkin, että seuraillaan kehitystä ja vedetään sen mukaan lisää ässiä hihasta.

Kun on pitkään syönyt kuin porsas, aineenvaihdunta on kunnossa. Kunto alkaa kiristyä jo ihan sillä, että ruokavaliota hieman siivoilee.

Merkitsen jokaisen harjoituksen harjoituspäiväkirjaan verkkoalustalle. Otan mittoja ylös ja raportoin valmentajalle kerran viikossa, miten on mennyt.

Raportointivastuu valmentajalle tuo jotain jännää rotia tekemiseen. Yhtäkään harjoituskertaa ei tee mieli jättää väliin.

Raportointi käsittää myös kuntoilun lisäksi muuta elämää ja fiilistä, koska kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Raporttia kirjoittaessa tulee myös tehtyä itsereflektointia. 

Treenin, ruuan ja levon lisäksi olen pohtinut työn ja ihmissuhteiden vaikutusta sekä tehnyt niistä omia johtopäätöksiäni. 

Jaa:

Yksi vastaus

  1. Tämä oli tervehenkinen ja järkevä kirjoitus onnistuneesta muutoksesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmoilla

Ajankohtaista

Villikset!

Siinä missä jotkut hassut käyttävät villasukkia ympäri vuoden, viimeistään näillä pakkasilla loputkin vetävät ne jalkaansa. Facebookin kirppiksellä vastaan jotain minkä tunnistin heti omaksi jutuksi: reisiin asti ulottuvat villasukat.

Viisi viikkoa Neurosonicin kanssa

Voivatko hyvät yöunet olla kiinni yhdestä tärisevästä patjasta? Siitäkö voi riippua kehon kivuttomuus ja harjoittelusta palautuminen? Toimittaja otti elokuussa 2021 viideksi viikoksi vuokralle Neurosonicin mobiilipatjan. Koettiko lopulta vapaus pitkään piinanneesta kehollisesta stressistä.

Kun Oura jo on, hankkiako uudempi?

Vanha älysormus Oura ehti olla käytössäni reilun vuoden, kun alettiin ilmoitella uuden 3. sukupolven version ilmestymisestä. Ollakko kehityksen kärjessä vai pärjätäkö vanhalla, joka on ihan hyvä.

Hiukset pitkiksi ja paksuiksi

Siinä missä lapsena hiukseni ulottuivat vyötärön alapuolelle ja paksuuttakin riitti, näin aikuisena ahkerakaan hoito ja hiustenkasvatusyritykset eivät ole tuottaneet mitään vastaavaa tulosta. Uskottava se on, että ohuilla skandinaavisilla hiuksillani on tietty maksimipituus, jonka jälkeen ne putoavat pois. Ja se ei ole lähelläkään vyötäröäni.