Search
Close this search box.
Ruokien punnitseminen on sittenkin mielekästä ja mukavaa

80-lukulainen vaakakammo katosi yksinkertaiseen oivallukseen

Valmennuksiin liitettävä ruokien punnitseminen ja kirjaaminen ei ollut lähtökohtaisesti millään tavalla oma juttuni, kunnes Pikapoltto-verkkovalmennusta käydessäni oivalsin jotain.

Sitähän on sanottu, että ruokien ja itsensä punnitsemisesta vain ahdistuu. Suhde ruokaan ja koko kehoon menee ihan sekaisin.

Että älkää hyvät ihmiset vain laskeko kaloreita.

Etenkin kun en ole mikään ahmatti muutenkaan, niin eikö riittäisi vain se, että noudattaisin treeniohjelmaa ja söisin fiiliksen mukaan.

Oma kehohan tietää ja kertoo kulloinkin, mitä missäkin tilanteessa eniten tarvitsen, eikö vain?

Toki niinkin voi tehdä.

Juuri sillä tavalla toimimalla olen saavuttanut nykyisen kehonkoostumukseni, jota minulla nyt olisi tarkoitus saada muutettua paremmaksi.

Kun tiedät, et arvaa

Siinä vaiheessa, kun lähtee tavoitteelliseen ohjattuun valmennukseen, tulosten saavuttaminen tyssää tasan tarkkaan siihen, ettei ohjelmaa noudata.

Ruokavalion noudattaminen on aivan keskeinen juttu rasvanpoltossa. Haasteeksi voi nousta yhtälailla se, että syö liikaa, liian vähän tai vääränlaisia ravintoaineita.

Jos ohjelma perustuisikin pelkästään siihen, että syö vähemmän ja kuluta enemmän eikä millään muulla ole mitään väliä, silloinhan sitä ei edes tarvittaisi.

Siksi uuteen valmennukseen osallistuessani pyörittelin tätä asiaa seuraavista näkökulmista.

  1. Haluanko panostaa ostamaani valmennukseen kuntosalitreenien muodossa, mutta skipata dieettipuolen seurauksella, etten saa kaipaamiani tuloksia?
  2. Olenko valmis käyttämään kuukauden verran aikaani ja energiaani tähän ihan muuten vaan?
  3. Vastaavasti, jos noudatan ohjeita tarkasti, onnistuminen hyvässä valmennuksessa on taattua.
  •  

Kumpi vaihtoehdoista motivoi ja tuottaa vähemmän stressiä? Tällä yhtälöllä ruokien punnitus kuulostaa minusta huomattavasti houkuttelevammalta.

Miksi kalorien lisäksi makrot ovat niin tärkeitä

Ihminen laihtuu sillä, kun syö vähemmän mitä kuluttaa. Kalori on kalori, tulisi se mistä hyvänsä. Matematiikka on siinä mielessä simppeliä.

Kuitenkin, onko tavoite pienempi vaakalukema vaan nimenomaisesti rasvamassan pudotus?

Haluaako joku laihtua lihasmassasta?

Ainakin minä haluan säilyttää ja kehittää lihasmassaa. Kuntosalitreenien ansiosta mahdollista jopa miinuskaloreilla, jos löytyy sellaista lihasmassaa, jota ei ole juurikaan kehittänyt.

Jokaiselle päivälle on määritelty oma tarkka kalorikiintiönsä, mikä taas on edelleen jaoteltu makroravinteiden mukaan. Makroja siis ovat proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat.

Salilla säästetään lihaksia

Koska ohjelmaan kuuluvat lihasmassaa säästävät salitreenit, kehittymisen kannalta ei ole lainkaan yhdentekevää, missä suhteessa makroja saa.

Jos vaikkapa proteiinin määrä jää liian alhaiseksi, rasvan sijaan laihtuukin lihaksista, nälkä kiusaa ja vaativaa ohjelmaa tuskin edes jaksaa vetää loppuun asti.

Proteiinia tarvitaan tasan se määrä, että se palauttaa, korjaa ja kehittää kehoa riittävästi. Yhtä lailla liiallinen määrä heikentää tuloksia.

Myös rasvaa tarvitaan riittävästi

Vastaavasti rasvaa tarvitaan sen verran, että keho toimii normaalisti ja hyvin.

Ravinnosta saatavilla rasvoilla on vaikutusta ihon ja hiusten kuntoon, aivojen toimintaan, nivelten terveyteen.

Rasvan saannilla on myös suuri merkitys hormonitoimintaan, jolla taas on elämän laadun kannalta suuri merkitys aivan kaikkeen oleelliseen.

Pikapolttoon sisältyy tiukka dieetti

Timo Haikaraisen Pikapoltto-valmennuksessa minun kokoisella naisella proteiinin saanti on noin 150 grammaa päivää kohden, rasva 55 grammaa ja hiilareita vain 60 grammaa.

Se on melko vähän.

Vaatii tarkkuutta, jotta noihin lukemiin pääsee. Normaalisti hiilihydraattien määrä ruokavaliossani päivää kohden on noin 160 grammaa vuorokaudessa, joten muutos on suuri.

Valmentaja on ilmoittanut, ettei tätä ohjelmaa saa jatkaa kuukautta pidempään, koska ravinnon saanti pidemmän päälle olisi liian niukkaa ja etenkin naisilla siitä voisi seurata ikäviä lieveilmiöitä, esimeriksi naisurheilijan oireyhtymä

Oleellista on myös saada puoli kiloa kasviksia päivässä sekä muutamat muut pienet yksityiskohdat.

Haluan oppia syömään paremmin

Myönnän, että aikaisemmin olin saattanut lasketella rasvakahvien voimin pitkälti iltapäivän puolelle. Eihän sellainen ole mitenkään järkevää. Suuri osa kaloreista on tullut nestemäisenä, samalla varsin proteiini- ja ravinneköyhänä.

Kun aiemmin olen syönyt lähinnä fiilispohjalta, vaa’an kanssa syömisellä on tarkoitus oppia syvällisemmin tunnistamaan ruuan laatutekijöitä sekä ymmärtämään syy- ja seuraussuhteita.

Hyvin koostettu dieetti on mainio keino omaksua uusia ruokailutottumuksia.

Lisäksi, onhan se huomattavasti miellyttävämpää, kun tietää mitä tekee. Aterioita kirjatessa näkee samalla myös sen, kuinka usein syö.

Kuinka paljon kultakin aterialta saa hiilareita, proteiinia, rasvaa ja minkä laatuista.1

Valinnanvapautta lisäravinnehyllylle

Ruokia kirjatessa kertyy samalla tietoa saaduista suojaravintoaineista, kuten vitamiineista ja kivennäisaineista. Se taas auttaa olemaan valikoivampi siellä lisäravinnehyllyllä.

Kuinka usein sitä on ostanutkaan lisäravinteita mainoslauseiden innoittamana, vailla parempaa tietoa omasta todellisesta tarpeesta.

Esimerkiksi jos vaikkapa parapähkinöitä syö kourallisen päivässä, seleenilisä purkista on turha.

Eräänlainen optimi on se, että lisäravinteita ei juurikaan tarvitse, koska ravinto itsessään on niin laadukasta.

Uskon, että ruokien kirjaaminen ja ruokavalion seuranta antaa arvokasta tietoa, jotta pystyn saavuttamaan tavoitteeni.

Ravintolaskureissa on valinnanvaraa

Googlehaku tarjoaa runsaasti erilaisia ravintolaskureita, joilla voi seurata syömisiään.

Idea on kaikissa sama.

Ohjelmaan syötetään tiedot siitä mitä on syönyt ja minkä verran. Ohjelma sitten laskee ja antaa yhteenvetoa.

Suomenkielisiä palveluja löytyy niin ilmaisia kuin maksullisia.

  • Fatsecret on saanut paljon suosituksia helppokäyttöisen mobiiliapplikaationsa ansiosta,  jossa tuotteita voi lukea viivakoodilla. Palvelu on maksuton, mutta vastaavasti se sisältää runsaasti mainoksia.

  • Fineli on THL:n ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen tietopankki. Tiedon voi siis olettaa olevan luotettavaa.

  • Kiloklubi-palvelusta löytyy kalorinlaskentaa helpottava mobiiliapplikaatio. Maksullinen palvelu tarjoaa runsaasti sisältöä laihdutusteeman ympäriltä. Artikkeleja vilkaistessa tuntuu, että sivusto on tarkoitettu ylipainoisille ihmisille, joilla on vaikeuksia innostua liikkumisesta.

  • Sulamo.fi on myös maksullinen, mutta sen hinta on vain kolmekymppiä vuodessa. Fiilispohjalta valitsen lopulta tämän yksinkertaisen ja jopa askeettisen palvelun käyttööni.
  •  
  •  

Ravintosisältölaskurin kautta syödessä avautuu kokonaan uusi maailma, kun alkaa hahmottamaan, mitä ruuastansa oikeasti saa.

Jaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmoilla

Ajankohtaista

Villikset!

Siinä missä jotkut hassut käyttävät villasukkia ympäri vuoden, viimeistään näillä pakkasilla loputkin vetävät ne jalkaansa. Facebookin kirppiksellä vastaan jotain minkä tunnistin heti omaksi jutuksi: reisiin asti ulottuvat villasukat.

Viisi viikkoa Neurosonicin kanssa

Voivatko hyvät yöunet olla kiinni yhdestä tärisevästä patjasta? Siitäkö voi riippua kehon kivuttomuus ja harjoittelusta palautuminen? Toimittaja otti elokuussa 2021 viideksi viikoksi vuokralle Neurosonicin mobiilipatjan. Koettiko lopulta vapaus pitkään piinanneesta kehollisesta stressistä.

Kun Oura jo on, hankkiako uudempi?

Vanha älysormus Oura ehti olla käytössäni reilun vuoden, kun alettiin ilmoitella uuden 3. sukupolven version ilmestymisestä. Ollakko kehityksen kärjessä vai pärjätäkö vanhalla, joka on ihan hyvä.

Hiukset pitkiksi ja paksuiksi

Siinä missä lapsena hiukseni ulottuivat vyötärön alapuolelle ja paksuuttakin riitti, näin aikuisena ahkerakaan hoito ja hiustenkasvatusyritykset eivät ole tuottaneet mitään vastaavaa tulosta. Uskottava se on, että ohuilla skandinaavisilla hiuksillani on tietty maksimipituus, jonka jälkeen ne putoavat pois. Ja se ei ole lähelläkään vyötäröäni.